Dasha Tsapenko
MYC_Craft is een doorlopend onderzoek van kunstenaar en bio-ontwerper Dasha Tsapenko naar een co-creatie met schimmels. In de expositie zijn te zien: kledingstukken, textiel en objecten die zijn gemaakt in samenwerking met mycelium – een wortelachtige structuur van schimmels.

Schimmels spelen een cruciale rol in ons ecosysteem, met name bij het afbreken van plantaardig en dierlijk afval waardoor de bodem wordt verrijkt met voedingsstoffen.

Tsapenko gebruikte vergelijkbare principes om plantenvezels en afgedankte voorwerpen te gebruiken als voeding voor de minuscule schimmelsporen.

Verhalen over duurzaam leven, rituelen, gebruiken en ontbinding maken deel uit van haar creatieve proces. Het werk van de kunstenaar ligt op het snijvlak van microbiologie, textiel en landbouw, in nauwe samenwerking met wetenschappers, lokale boeren, modeontwerpers en ambachtslieden.

Loes Schepens
Zoals Dasha Tsapenko met sporen van mycelium werkt, werkt Loes Schepens met vezels van planten. Met dit werk wil ze de natuurlijke elementen uitdragen, hoe belangrijk de natuur in ons leven is en hopelijk in de toekomst ook zal zijn.

De werken van beide kunstenaars heeft verwantschap in de benadering van het materiaal en is groei en vergankelijkheid een belangrijk gezamenlijk thema.