19 Voor, tussenin en achter

10 09 > 05 11 2022
Hans Lankes (D)

De knipsels van Hans Lankes (Duitsland) gaan verder dan de bekende papercuts. Hij gebruikt het op een radicale, persoonlijke en eigentijdse manier. Zijn knipsels zijn eigenlijk ruimtelijke objecten waarvan de presentatie een inherente, intense en onmiddellijke kwaliteit heeft. Wie deze kunstwerken en installaties onder ogen krijgt, bevindt zich midden in een zeer esthetisch spanningsveld. Vrij experiment en nauwkeurigheid wisselen elkaar af. Er zijn mogelijkheden voor beleving en interpretatie. Lankes is niet geïnteresseerd in conclusies, zegt hij, hij wil ‘ruimtes openen en perspectieven blootleggen’.

Er is altijd voor, tussen en achter. De werken zijn als lichamen die gekleurde lichte en/of donkere schaduwen creëren. Deze kunstwerken verkennen de ruimte. Afhankelijk van de lichtinval, bij daglicht of kunstlicht, schijnen de werken driedimensionaal.

Tot op heden wordt de kunst van Hans Lankes verzameld in musea, kunstinstituten en privécollecties in Duitsland, Oostenrijk, Japan, Frankrijk, Monaco en de VS.

Regina Hoff