21 Klank – Klei – Papier

07 05  > 04 06 2023
Hetty Looman, Loes Schepens
performances Sander van Elferen, Wen Chin Fu

Beeldend kunstenares Hetty Looman heeft het idee om papier (van Loes Schepens) en keramische klankbeelden te combineren, tot een bijzondere tentoonstelling én performances uitgewerkt.

In de tentoonstelling zijn overeenkomsten (en verschillen) in materiaal te zien, maar ook klank is een nieuw element. Welke klank zit waar en is het te combineren tot een meerwaarde? Deze gedachten komen voort uit de experimenten van Looman met tot keramiek gestookte klei die is gevormd tot beelden met zowel beeldend vermogen als klank. Een deel ervan is gehangen in een speciaal ontworpen ‘klankbubbel’. Onderdeel is het hiervoor geschikte papier dat Schepens maakte van haar eigen verbouwde vlas.

Omdat de klank naast het visuele beeld een wezenlijk onderdeel van de keramische werken is, geven percussionist Sander van Elferen en celliste Wen Chin Fu afwisselend wekelijks een performance met deze klankbeelden vanuit hun eigen discipline.

Drummer en percussionist van Elferen krijgt hier met ander materiaal te maken dan metaal of hout, waar traditioneel een drumstel van gemaakt is. Tijdens zijn performance combineert hij de akoestische klanken van de beelden met elektronische geluidseffecten en creëert zo ter plekke een intrigerende en sferische improvisatie.

Celliste en beeldend kunstenaar Fu gebruikt in haar performance de ophangingen van de beelden als snaren en versterkt elektronisch de resonanties van de klankplaten. Tegelijkertijd koppelt zij tijdens haar live optreden haar bewegingen aan de golvende klanken.

Gratis optredens (20 minuten durend) alleen toegankelijk via reservering: info@paperartanddesign.nl, geef je datum op en het aantal personen.

De inloop is vanaf 14.00 uur, de voordeur sluit om 14.25 uur. Om 14.30 start de performance.

Sander van Elferen opening zondag 7 mei om 14.30 uur
Wen Chin Fu zaterdag 13 mei om 14.30 uur
Sander van Elferen zaterdag  20 mei om 14.30 uur
Sander van Elferen afsluiting zondag 4 juni om 14.30 uur