02 Kijk, loop en bewonder

29 09 2018 > 05 01 2019
Papieren schoenen: mode, milieu en cultuurgeschiedenis,
Liza Snook en Heleen Overbeek

Mode, milieu en cultuurgeschiedenis komen samen in deze unieke tentoonstelling van papieren en kartonnen schoenen. Wat is er te zien? De fascinatie van schoenontwerpers en kunstenaars met papier. Een onderzoek naar een draagbare én afbreekbare schoenen van pulp. Chinese papieren schoenen als offer. Laarzen, pumps en slippers van vintage papier. Sneakers van karton. Prints van een beroemde merkschoen. En nog veel meer, dus… Kom, Kijk, loop en bewonder!

Virtual Shoe Museum
Liza Snook verzamelt, sinds haar studie grafisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie in Den Haag, alles wat met schoenen te maken heeft. Om deze passie te delen met de rest van de wereld startte ze samen met Taco Zwaanswijk in 2004 de website virtualshoemuseum.com. Sinds tien jaar maakt Liza, vanuit dit digitale platform, samen met diverse musea wereldwijd tentoonstellingen met schoenen in kunst en design. Daarnaast werk ze samen met Workman Publishers New York, jureert ze voor diverse design opleidingen in binnen- en buitenland en helpt ze jonge ontwerpers op weg in hun carrière.

Foot-Print
Heleen Overbeek is een schoenenontwerper en ze onderzoekt hoe je schoenen kan maken die een positieve bijdrage aan de wereld leveren en deze niet vervuilen. In deze tentoonstelling zie je producten uit de projecten Foot-Print (2016) en EXP:RED (2018). In beide projecten staan papieren en wegwerpschoenen centraal.

Heleen’s werk draait om het design principe dat je tijdens het ontwerpen van producten incalculeert dat ze weg gegooid gaan worden. Het lijkt op de cradle to cradle principes. De schoenen in haar project gaan nog een stap verder omdat ze maximaal voor 30 dagen bruikbaar zijn. Door ze te gebruiken, zullen ze slijten en afbreken, waarna je ze in de papierbak kan recyclen. Hier worden ze deel van het recycle proces van papier en wordt er weer nieuw papier van gemaakt. Mogelijkerwijs komen ze dan uiteindelijk weer bij Heleen uit, zodat zij van je schoenen van gisteren, je schoenen van morgen kan maken.