03 Facetten van papier

02 02 2019 > 13 04 2019
Danièle Knirim, Loes Schepens, Toshihiro Hattori, Yuko Ebina

Illustrator-kunstenaar Danièle Knirim exposeert haar collages, die ze maakt van papier en oude boeken. In de serie ’Undressed’ worden personen afgebeeld in lagen papier, die zich aan- en uitkleden. De actie verkleden is soms een worsteling, dan weer sensueel. Soms wordt het ‘gevecht’ met het kledingstuk zo uitgebeeld, dat de persoon bijna één lijkt te worden met het kledingstuk. In afwisseling met de collages van Danièle is er nieuw werk te zien van Loes Schepens. Handgeschepte wandobjecten, groot en klein, vertegenwoordigen een heel andere wereld, ingegeven door de natuur, met daarin de verstilling én beweging. Deze werken gaan een verband aan met het werk van Danièle. Hoe te verklaren? Kom luisteren en kijken naar de (korte) presentaties.

Yuko Ebina schildert op Japanse traditionele manier haar aquarellen, met typisch veel gebruik van water. Ze begon op canvas, maar schildert nu ook op papier. De onderwerpen zijn gebaseerd op atmosferen, bewegend water, mineralen en kleine microscopische organismen. Ook laat ze zich inspireren door de dichter Kenji Miyazawa, een sprookjesschrijver uit haar geboortestad.

Met haar man Toshihiro Hattori verbleef ze ook een paar jaar (2004-2007) in Nederland waar ze met verschillende beurzen aan haar carrière heeft kunnen werken.

Toshihiro Hattori heeft gestudeerd aan de Tama kunstacademie in Tokyo en won een ‘Grand prize’ van een hedendaags kunstexpositie in Imadate. Via artists-in- residences en verschillende exposities in Europa en de Holland Papier Biennale toont Hattori bij Paper art & Design nu zijn recente objecten.

Toen hij studeerde was Toshi al gefascineerd door handgemaakt japans washi papier. Dit papier is tegelijk zacht en sterk, Beide kenmerken gebruikt hij om zijn werken te vormen. De relatief simpele objecten komen voort uit de natuur, volgens hem bevat de natuur de essentie van vorm.

De laatste 10 jaar maakt hij ook boekobjecten en installaties, in het boek ‘Germination of light’ zijn zaden verwerkt die ontspruiten naar de lucht. Verder heeft hij hiervoor japans papier, bijenwas en koperdraad gebruikt.