09 Vonk van Geluk

18 07 > 03 10 2020
Ilse Pierard | Gabi Rets

De Belgische kunstenares llse Pierard richt zich in haar artistieke papierwerken op de geabstraheerde vorm van een cel, de basis en de kleinste eenheid van het leven. Haar intrigerende en fragiele papiercollages zijn een ode aan de cel. De kunstenares wil de tijdloze esthetische harmonie en schoonheid van een existentiële waarheid weergeven met een eenvoudige maar intense distillatie van haar eigen artistieke materiaal en taal.
In haar werkproces verkent ze een breed scala aan alledaags verpakkingsmateriaal, transparant papier, zijdepapier, metaalfolie of cellofaan. In het accepteren van slijtagesporen langs de randen en hoeken – sporen van gebruik en behandeling – benadrukt de kunstenaar de kwetsbaarheid en levendigheid van het materiaal.

Gabi Rets speelt met alledaags papier. Gescheurde en verlijmde kranten vormen luchtige lijnconstructies die hun eigen schaduw werpen. Verpakkingen en karton, bestempeld en uitgesneden, werken als uitvergrote cliché’s. Met elkaar vormen alle elementen een uitdijende beeldende woordenschat, waarmee Rets haar figuratieve beeldverhalen in elkaar zet. Afhankelijk van ruimte of thema worden de variabele onderdelen telkens anders gecombineerd, soms letterlijk en figuurlijk in meerdere lagen.

Voor de galerieruimte heeft Rets twee nieuwe series gemaakt, houders en toeschouwers, waarin naast het spel met materiaal en structuur ook kleur een rol krijgt toebedeeld. Terwijl de afgestemde tinten bij de toeschouwers subtiel op de schaduw als thema zinspelen, verwijzen de materiaalkleuren zwart, wit, grijs en bruin van de houders op hun eigen symbolische waarde.