08 Tussenruimte

04 04 > 04 07 2020
Loes Schepens

De mens bevindt zich in een razendsnelle verandering van de natuurlijke omgeving. We kennen, als mens, het rotsvaste effect van de natuur op ons lichaam en geest. Omgeven te zijn door natuur geeft ons zekerheid, geluk, kalmte en vrijheid. Tegelijk spiegelt de natuur ons ook vergankelijkheid en verandering voor. Door de veranderingen die optreden in de natuur krijgt de mens wisselende zintuiglijke ervaringen.

De (wand)sculpturen die Schepens maakt, met puur natuurlijke materialen, dragen deze zintuiglijke ervaringen uit. Het zijn geen direct herkenbare vormen, ze zijn amorf, abstract, ogenschijnlijk eenvoudig. De werken zijn te herleiden uit natuurlijke omgevingen, dieren, planten en hun structuren. Met deze objecten wil Schepens de onthechting die we met de natuur ervaren vertragen. Ze maken ons bewust van referenties die we zelf op een wandeling aan zee of in de bossen ervaren.

De materialen die Schepens gebruikt zijn een belangrijk onderdeel van de zintuiglijke ervaring. De tactiliteit die ze uitstralen voedt het gevoel dat je de objecten wil aanraken. Tegelijk is ook het arbeidsintensieve maakproces een aanzet tot bewustwording,  verdieping en waardering.