14 Vlas! | Papier!

16 10 2021 > 15 01 2022
Vlas! | Linen Stewards 2020
Steef Muller | Liefdewerk met oud papier

Vlas! | Linen stewards 2020
De unieke weefsels, objecten en kunstvoorwerpen in deze tentoonstelling zijn met oneindige aandacht voor het materiaal gemaakt. Vlas is met een nieuwe opmars bezig en is in de afgelopen jaren weer verbouwd op Nederlandse bodem, zo is ook in het oosten van het land het Linnen project* opgezet.
In 2020 hebben 29 deelnemers, de ‘linen stewards’, gezamenlijk een biologisch vlasveld geteeld. In dat jaar is er in de zomer lijnzaad gezaaid, onkruid gewied en zijn de planten geroot en geoogst. Dat allemaal onder de omstandigheden en inspiratie die de natuur heeft geboden op het veld. In de winter is het vlas verwerkt, de zaden zijn eraf gerepeld, de bast is verwijderd. Daarna is het gekamd en de lange vezels zijn tot linnen gesponnen. Met de korte overgebleven vezels is papier gemaakt. Na dit lange proces zijn er door een aantal ontwerpers en kunstenaars: Henrike Gootjes, Maaike Gottschal, Hans Hutting, Heleen Klopper, Kelly Konings, Marieke van Mieghem en Loes Schepens objecten gemaakt die een representatie zijn van hun eigen bovengenoemde ervaringen, met een vertaling naar een eigengemaakt voorwerp.
In opdracht van de Crafts Counsil Nederland heeft Theodorus Johannes (filmmaker en fotograaf, onderzoeker en storyteller) een documentaire gemaakt van het verwerkingsproces. Deze documentaire is te zien in de tentoonstelling.
*The Linen Project is een initiatief van ArtEZ MA Practice Held in Common and Crafts Council Nederland.

 

Steef Muller | Liefdewerk met oud papier
De Haagse kunstenaar Steef Muller werkt voornamelijk met gebruikt verpakkingspapier voor zijn werk. Volgens Muller maakt kunst de werkelijkheid draaglijk door er een andere werkelijkheid naast te plaatsen. ‘Zo verstaan we alles in de wereld’.
In sensitiviteit van kleur en structuur valt hem op: pakpapier heeft de kleur van aardappelen, of van nat zand. Karton is vaak grijs als de winterse lucht. Karton kan golven en rimpelen en het geeft een zachte huid als bescherming voor hetgeen we verpakken. Dit papier is een ondergewaardeerd bulkproduct, overal om ons heen zien we het gebruikt worden, om daarna als afval behandeld te worden.
Muller geeft met de grondbeginselen als verfrommelen, samenbinden, verscheuren, knippen en plakken dit gebruiksmateriaal een nieuw leven. Hij gebruikt zwarte inkt en penseel om er tekeningen op te maken. De collages, tekeningen en objecten vormen zijn nieuwe werkelijkheid. Hij wil naast onze wereld, die is vol van ordening, perfectie en voorspelbaarheid, de onvolmaaktheid en vergankelijkheid ervan laten zien. En dat boeit en verrast.