13 Verlangen naar buiten, de tijd verdwijnt

24 07 > 02 10 2021
Peter Gentenaar en Pat Torley

Als pioniers in de jaren 70 hebben Peter Gentenaar en Pat Torley elke manier om kunst te maken met hun eigen handgemaakte papier onderzocht. Ieder heeft een unieke techniek ontwikkeld. Peter’s werk is na jaren experimenteren helemaal driedimensionaal geworden en het werk van Pat culmineerde in schilderijen gemaakt van papierpulp.

De inmiddels wereldberoemde sculpturen van Peter beginnen als een plat raamwerk op een vacuumtafel. Hij bootst de nerven van een blad na of gebruikt eenvoudigere vormen. Deze vormen tonen de uitwerking van de krimpkrachten op een zeer expressieve manier. Om papierpulp te maken heeft hij zelf een vezelmaler ontwikkeld. Nadat er van vlasvezels en kleurpigmenten een pulp gemalen is, kan er worden gegoten. Na het vacumeren en het drogen van de pulp ontstaat er langzaam een papieren beeld. Voor deze tentoonstelling heeft Peter relatief kleine objecten gemaakt, meestal zijn de werken groot, om zich te formeren in groepen in architecturale omgevingen.

De Amerikaanse Pat begon haar werk met vezels als weefster en maakte experimentele textielkunst, waarvan er in deze expositie een flink aantal werken van te zien zijn. Ze studeerde op de California Collage of Arts, waar ze ook Peter ontmoette. Geïnfecteerd door Peter’s ‘papierkoorts’ ging ze papierpulp in haar weefstukken gebruiken. Uiteindelijk kreeg het papier de overhand en ontwikkelde ze een nieuwe techniek van werken met papiervezels. Laag voor laag worden verschillende soorten en kleuren waterige pulp van voor naar achter op elkaar gelegd. De uiteindelijke afbeelding wordt pas zichtbaar als het hele werk af is en omgedraaid kan worden. Haar inspiratie komt vaak vanuit ogenschijnlijk onopvallende plekken in de natuur en haar tuin.