07 Verbeelde natuur in papier

18 01 > 28 03 2020
Alice Bakker, Loes Schepens, Mark de Weijer

Als beeldhouwer werkt Alice Bakker (nl) met uiteenlopende materialen als staal, koper, zilver en papier. Zij is geïnspireerd door bewegingen in stromend water of het grillige netwerk van mossen of boomtakken en de vezel van het papier. Haar werk is de uitkomst van onderzoek in papier naar structuren en vormen die ontstaan door groei en beweging. Door het wegsnijden van vormen ontstaan ruimtelijke structuren waardoor het licht er doorheen valt en de omgeving onderdeel wordt van haar werk.

Wij ervaren in de ons omringende natuur zowel razendsnelle veranderingen als vergankelijkheid. Beeldend kunstenaar Loes Schepens (nl) maakt tactiele (wand)-sculpturen van puur natuurlijke materialen die kunnen verwijzen naar onze zintuiglijke ervaringen op een wandeling aan zee of in de bossen. Haar abstracte werken, ogenschijnlijk eenvoudig, zijn te herleiden naar de wereld van dieren en planten en hun structuren. Haar aanraakbare objecten maken ons bewust van onze – soms losgeslagen – relatie met de natuur en nodigen ons uit tot vertragen en verstillen.

Als beeldend kunstenaar en papiermaker is het werk van Mark de Weijer (nl) het resultaat van een wisselwerking tussen materiaal en beelden van het Hollands landschap. Tijdens zijn werkreizen door China en Japan werd hij geraakt door de intense beleving van natuur in de traditionele geschilderde landschappen. Vanuit die relatie en de mogelijkheid om het papier als natuurlijk materiaal samen te laten vallen met een voorstelling van die natuur, is de Weijer op zoek naar een nieuw beeld van het aloude polderlandschap.