17 Proeftuin

10 06 > 31 07 2022
Marieke van Mieghem, Loes Schepens

PROEFTUIN

Voordat een uniek kunstwerk wordt gemaakt ga je als kunstenaar door verschillende stadia. Het begint meestal met een idee. Vanuit dit idee maak je schetsen of modellen. Je kan ook werken vanuit een materiaal waarmee je iets wil maken, of waarmee jij als kunstenaar expertise hebt.

Marieke van Mieghem en Loes Schepens werken met natuurlijk materiaal, en zij doen hiermee eindeloze experimenten voordat de het unieke stuk vervaardigd wordt. Dit onderzoek leidt tot inzicht en verdere keuzes. De laatste 2 jaar zijn zij bezig met het bewerken van vlas en het plantaardig verven daarvan met meekrap, indigo, kastanje, els en walnoot.

Verder onderzoek bestaat uit handelingen zoals scheppen, knippen, buigen, kreukelen, rollen, spinnen, weven, verlijmen en snijden. Als het materiaal eindelijk ‘zover’ is, kan het gebruikt gaan worden voor het uiteindelijke kunstwerk.

In Proeftuin willen zij laten zien wat er vooraf gaat in dit maakproces, want het is arbeidsintensief en dat is niet altijd direct aan het werk te zien, maar het vertelt wel een verhaal. Geniet van de tuin!